Dôvody, prečo si riadne okoreniť život.
Sú neodmysliteľnou súčasťou kuchýň väčšiny z nás. Prinášajú chuťovým bunkám kúsok exotiky, naše jedlá ozvláštnia aj špecifickou vôňou a dodávajú nám tak oveľa intenzívnejší zážitok z jedenia. Hovoríme o koreninách, ktoré už mnoho rokov pomáhajú našim kulinárskym počinom vykúzliť zaujímavé a nevšedné jedlá. Koreniny sa vyrábajú z rôznych druhov rastlín, semienka, listy, korene, plody, ktoré sa sušia alebo sa používajú v čerstvom stave. Koreniny nielenže zlepšujú chuť a vôňu, ale niektoré druhy majú dokonca liečivé účinky. História korenín siaha až ďaleko do prehistorických dôb. Mnoho korenín pochádza práve z Ázie, odkiaľ sa aj vďaka objavným plavbám začali koreniny vyvážať do celého sveta. Tak sa doposiaľ exotické koreniny dostali aj na naše stoly a používajú sa bežne dodnes.
Každá korenina má svoju typickú chuť, vôňu, farbu a hodí sa k rôznym typom pokrmov. Aby sme koreniny mohli využiť na maximum, je dobré, ak sa používajú v čistom stave, bez prímesí, farbív alebo konzervantov. Koreniny ale samozrejme môžeme pri varení kombinovať. Mali by sme však aspoň trochu poznať, ktoré koreniny spolu idú dokopy a ku ktorým jedlám sa hodia. A hlavne, netreba sa báť experimentovať. A aké benefity nám koreniny prinášajú okrem príjemnej chute a vône? Tak napríklad jedno z najbežnejších korenín – čierne korenie, má aj veľa pozitívnych účinkov pre naše zdravie.
Podporuje metabolizmus, pomáha imunitnému systému a aj dýchacím cestám pri zahlienení. Známa žltá korenina kurkuma má zase blahodarný vplyv na kardiovaskulárny systém, pôsobí ako antioxidant a tlmí zápaly v tele. Rascu poznali už aj naši starí rodičia ako prírodné liečivo pri problémoch s trávením. Teplý zázvorový čaj pôsobí ako prvá pomoc pri bolestiach hrdla, zázvor pomáha aj pri iných typoch zápalových ochorení a má antioxidačné vlastnosti. Zásobte si teda aj vy vašu kuchyňu tou správnou dávkou voňavých a zdraviu prospešných korenín.